Skip to content

Dyrevelferd

En historie om kylling og kjærlighet

Fra hjerterot til fingertupp- vi er bønder fra topp til tå. Og vi liker hardt, ærlig arbeid. Samtidig er vi fagfolk tvers igjennom. Hos oss går fagkunnskap og kjærlighet hånd i hånd. Personlig nærhet, respekt for dyrene, drift i moderne lokaler og solide rutiner, sørger for at vi ivaretar mattrygghet og dyrenes velferd. Summen av alt vi gjør gir bedre kvalitet på sluttproduktene.

Ingen sa det skulle være lett. Mange sa faktisk at det var umulig, men se på oss nå. I hjertet av Vestfold ales Lovise kylling av ypperste klasse. Helt fra starten har ambisjonene vært skyhøye. Noe som har tatt oss verden rundt på søken etter de beste kyllingene og metodene. Kunnskap og erfaringer fra mennesker og miljøer vi har møtt på veien, har vi tatt med oss hjem igjen sammen med viktigheten av dyrevelferd og den gode smaken. 

Gårdsand har i løpet av årene utviklet sin produksjon av fjærfe uten at det har gått på bekostning av våre verdier, basert på respekt for mennesker og dyr fundamentert på et ærlig håndverk. Våre krav om kortreist and, kylling og dyrevelferd går igjen i alt vi gjør.

-Dyrevelferden og håndverket er det viktigste vi driver med, forteller gründer Aadne Søyland. 

Våre kyllinger vokser opp i flotte og moderne lokaler, med god plass og store vinduer.

Vi har 11 nøye utvalgte bønder som aler opp kylling for oss. Fra vårt rugeri på Lerstang gård, er det kort vei til bøndene som alle holder til kun noen kilometer unna. Vi frakter kyllingene ut til sine nye hjem den dagen de klekkes. Ute hos bonden får kyllingene vokse opp i romslige og moderne lokaler, med store vinduer som gir naturlig dagslys. I tillegg har alle vår bønder bygget lufteverandaer som kyllingene kan benytte etter eget ønske.

Våre bønder gjenskaper et så naturlig miljø som mulig. Det naturlige dagslyset gir kyllingen en naturlig døgnrytme. Med tilgang på halmballer, vagler og andre miljøberikelser som flittig blir brukt, lever kyllingene et sunt og godt liv. Fjærene renser de i strøbad, når de selv ønsker det. Kyllingene lever ut sine naturlige instinker og tar seg således til og med en kort flygetur i ny og ne. 

Fra bonden og frem til vårt topp moderne anlegg på Linnestad i Re utenfor Tønsberg, er det kun snakk om en transportetappe på noen få kilometer. Det betyr at våre fjærfe blir slaktet og bearbeidet lokalt uten å måtte transporteres langt. Kort sagt handler det om å behandle dyrene med den respekten de fortjener. Alle ledd i vår verdikjede foregår i Vestfold, alt fra ruging, klekking, oppvekst, transport, slakting og foredling.

Nært fordi det er viktig og riktig.

Alt fôr, som er utviklet i samarbeid med forskningssenteret på Ås, og av ledende kompetanse på ernæring for dyr, kommer fra en lokal mølle i Vestfold. Foret er selvfølgelig 100 % naturlig, uten narasin, antibiotika og medisiner, og består av bl.a. raps, åkerbønner, erter, hvete, rughvete, havre og bygg- 90 % av dette dyrkes lokalt i Vestfold. 

Vårt fôr er også 100 % uten soya. Soya har tradisjonelt vært en viktig kilde til protein og svært gunstig for fuglene , spesielt i de første leveukene. Dessverre er soya en råvare som må importeres, i all hovedsak fra Brasil.

Dette er en produksjon som er forbundet med mye konflikter og ødeleggelse av regnskogen. Vi er veldig stolte av å være blant de første aktørene som har klart å erstatte soya med andre råvarer, hodesaklig fra Norge. 

I Gårdsand jobber vi hardt for å hele tiden gjøre hva vi kan for at våre dyr skal ha det så godt som mulig, i løpet av hele sin livssyklus. Fôret er svært viktig for at våre fugler skal vokse i et naturlig tempo, og være sunne og sterke. 

Hva betyr dette i praksis for dyrene?

I Gårdsand aler vi frem saktevoksende kyllinger, som blir Lovise kylling. Det betyr at de lever opp mot 60 dager, bortimot dobbelt så lenge som en konvensjonell kylling. Vi bruker kyllingrasen Ranger Gold – en rase som er sterk, robust og aktiv. Den er sosial og leken, og benytter seg velvillig av de miljøberikelsene som alle våre kyllinger til enhver tid har tilgang på. 

I Gårdsand er det et krav til våre nøye utvalgte bønder at kyllingene skal ha tilgang på naturlig dagslys, god plass og lufteverandaer/vinterhager. Kyllingene får vokse opp i omgivelser der bonden har gjenskapt et så naturlig miljø som mulig. Store vinduer sørger for tilgang på naturlig dagslys, som igjen er med på å gi kyllingene en naturlig døgnrytme.

Med tilgang på halmballer, vagler og andre miljøberikelser som flittig blir brukt, lever kyllingen et sunt og godt liv. Fjærene renser de i strøbad, når de selv ønsker det. Kyllingen lever ut sine naturlige instinkter og tar seg således gjerne en kort flytur. 

 

Vår historie

Vi i Gårdsand er spesialister på fjærfe, og det er vi som står bak satsingen på and i Norge. Etter å ha lykkes med and, begynte vi å tenke enda større – hvorfor ikke prøve oss på kylling også?

Vår historie